Oficjalna Strona "Paulus" Komorowski - Strona główna 
Wersje Językowe


Hypancistrus L66



gatunek / rodzajKing Tiger Pleco
synonimyKing Tiger Pleco
pochodzenie Rio Xingú, Nahe Belo Monte, Brazylia
przedstawiono wDatz 9/1990
wielkośćok. 15 cm
temperatura wody26 - 30 ºC
zalecany zbiornikod 100 cm

różnice płciowe:
Całe ciało samca jest pokryte wyrostkami. Również samice posiadają podobne wyrostki. Są one dłuższe niż u innych Hypancistrus.

zachowanie:
Spokojny gatunek, nadający się do hodowli z innymi gatunkami ryb.

utrzymanie:
Ten rodzaj nie wymaga wody o specjalnie wysokiej jakości. Wystarczająca okazuje się woda wodociągowa. Zbrojniki te są wszystkożerne (najchętniej spożywane jest pokarm mięsny, np. Artemia), ale również takie warzywa, jak ziemniaki, ogórki, liście sałaty. Przez hodowców stosowane są w diecie różnorakie chipsy, np. Duplarin G/XL, JBL Pleco Chips, Sera Wels-Chips oraz białe i czarne larwy komarów, kryle. Narybek karmiony jest najpierw Cyclop-Eeze o rozdrobnionym JBL. Młode ryby przebywają najczęściej na miękkich korzeniach, skąd pobierają osadzający się tam pokarm.

hodowla:
Ten rodzaj nie wymaga wody o specjalnie wysokiej jakości. Wystarczająca okazuje się woda wodociągowa. W zbiorniku należy zastosować dużą ilość kryjówek z wejściami przednimi i bocznymi. Narybkiem opiekuje się samiec. Rozmnażanie udaje się prawie zawsze. należy jednak pamiętać o następujących wartościach wody: pH: 6,5; kH: 3 ºdH; gH: 7 ºdH; 355 µS/cm; temperatura: 27 ºC. Często jednak przestrzeganie podanych wartości, jak np. właściwa rotacja wody oraz podwyższona temperatura, nie były konieczne.

podobne zbrojniki:
Hypancistrus sp. L 333, Hypancistrus sp. L 399, Hypancistrus sp. L 400

źródło: http://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/78



wróć
Od dnia 15-04-2010 odsłon strony:   

o mnie
oferta
galeria
współpraca
wystawy
forum
kontakt
Copyright © "Paulus" Komorowski 2010
Wszystkie prawa zastrzeżone. Bez zgody autora żadna część tej publikacji internetowej nie może być reprodukowana. Zgodę taką można uzyskać kontaktując się z autorem drogą elektroniczną na adres podany w zakładce KONTAKT.