You are here: / l46 hypancistrus zebra / Glonojady rodzaje

Glonojady rodzaje

Glonojady rodzaje
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Wesz rybia – Splewka

Skorupiaki z rodziny Brachuria nazywane są najczęściej wszą rybią, mimo że tylko nieliczne z nich faktycznie żerują na rybach. Chodzi tu o skorupiaki w formie pancerzyków o wielkości do 12 mm, posiadających dużą, okrągłą część ciała przedniego i małą, podłużną część ciała tylnego. W Ameryce Południowej występują dwa gatunki tego pasożyta: Dolops i Argulus. Argulus obejmuje dalej ok. 50 rodzajów i jest najczęściej rozpowszechniony. Rozróżnia się go poprzez przyssawki i sztyleciki. Przedstawicielom gatunku Dolops brak sztylecików; posiadają za to wyrostki chwytne.

Te dość duże pasożyty posiadają najczęściej maskujące ubarwienie i dlatego trudno jest je zlokalizować na ciele ryby. Żyją w miejscach zakrytych, najchętniej o słabym opancerzeniu. Nie są w stanie przeniknąć twardych płytek kostnych, dlatego preferują takie miejsca, jak nasada płetw, nieosłonięte części spodnie, okolice oczu. Zainfekowane ryby są zazwyczaj bardzo płochliwe i przejawiają niezwyczajne zachowanie.

Gatunek Dolops występuje rzadziej niż Argulus. Pasożyty te przyssawają się do ciała żywiciela i wprowadzają swoje sztyleciki do jego ciała. Tą drogą podawane są trujące substancje powodujące lizę krwinek, które w przypadku małych ryb mogą powodować ich śnięcie; ryby większe wykazują objawy zakażenia w postaci znacznego osłabienia. Tą samą drogą pobierane są od żywiciela płyny tkankowe i krew. W okolicy ugryzienia dochodzi do zapalenia i odbarwienia skóry. Tutaj też może dojść do wtórnego zakażenia bakteriami i grzybami, których osłabiony żywiciel nie będzie mógł już właściwie zwalczyć.

Farmakologiczne leczenie wszy rybiej jest trudne i często niebezpieczne. W przypadku zbrojników absolutnie nie należy stosować zalecanego w literaturze środka Masoten; jest on dla tych ryb bardzo toksyczny.
Pojedyncze wszy można usunąć pensetą. Należy jednak zabieg tego mechanicznego usuwania pasożytów powtórzyć, by móc się upewnić o jego skuteczności.

Niektórzy zalecają przeprowadzenie krótkich kąpieli w wodzie z dodatkiem soli kuchennej, oczywiście w oddzielnym zbiorniku i przy stosunku 10 do 15 g soli / 1 l wody przez okres 20 minut. Po takim zabiegu należy przenieść ryby do zbiornika do kwarantanny.

Możliwe jest również przeprowadzenie kąpieli w wodzie z dodatkiem nadmanganianu potasu, przy stosunku 10 mg nadmanganianu potasu / 1 l wody przez okres 10 do 30 minut lub 2 do 4 mg / 1 l przez okres 1 h. Kąpiel taka pozwala nawet na obumarcie wszy. Należy jednak cały proces bardzo uważnie obserwować i zaprzestać jego kontynuacji w chwili, gdy ryby będą wykazywać jakiekolwiek oznaki zatrucia.

Zobacz podobne artykuły:

YOU MIGHT ALSO LIKE